Tu stii cate tipuri de asigurari exista?

Asigurarile sunt o forma importanta de protectie impotriva unor evenimente neprevazute sau periculoase, cum ar fi incendii, accidente, furturi sau decese.

Daca nu esti asigurat, te expui unor riscuri financiare mari si poate fi dificil sa faci fata cheltuielilor neprevazute. De exemplu, fara o asigurare de sanatate, costurile medicale neprevazute pot fi foarte mari si pot pune in pericol membrii familiei. Fara o asigurare auto, reparatiile sau inlocuirea unui vehicul dupa un accident pot fi costisitoare. Fara o asigurare imobiliara, pagubele materiale sau distrugerile aduse locuintei tale din cauza unui incendiu, cutremur sau alte evenimente neprevazute pot fi greu de acoperit din bugetul personal.

6 tipuri de asigurari importante

Exista mai multe tipuri de asigurari disponibile, fiecare cu scopul de a proteja anumite aspecte ale vietii sau ale proprietatii tale. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de asigurari:

  • Asigurare auto RCA sau CASCO: Asigurarea RCA este obligatorie in Romania pentru fiecare autoturism, acoperind daunele cauzate de proprietarul masinii in momentul unui accident. Asigurarea CASCO, desi nu este obligatorie, acopera o paleta mai larga de incidente care pot avea loc. 
  • Asigurare de locuinta: O polita de asigurare care acopera costurile legate de repararea sau inlocuirea bunurilor tale din locuinta, precum si a structurii locuintei, in cazul in care acestea sunt afectate de evenimente ce provoaca daune. In plus, asigurarile de casa de la Asirom.ro au clauza de raspundere civila, ceea ce inseamna ca toti ai casei sunt asigurati.
  • Asigurare de viata: Este un tip de polita care acopera costurile funerare si ofera o sursa de venit pentru familia ta in cazul in care intervine decesul. De asemenea, aceasta are si alte clauze, ca de exemplu clauza de invaliditate permanenta sau unele interventii chirurgicale. Toate detaliile despre acest tip de asigurare sunt enumerate pe larg pe paginile web ale asiguratorilor. 
  • Asigurare de sanatate: Acopera costurile medicale, cum ar fi consultatii, examinari sau tratamentele unei boli sau ale unei afectiuni. Acest tip de asigurare poate fi important pentru a ajuta la reducerea costurilor medicale ce pot fi destul de mari in unele situatii.
  • Asigurare pentru afacerea ta: Acopera costurile legate de pierderea sau daunele cauzate afacerii tale, cum ar fi daunele cauzate clientilor sau pierderea unor bunuri importante. Aceasta poate acoperi costurile legate de repararea sau inlocuirea echipamentelor, a stocurilor sau a proprietatii afacerii.
  • Asigurare de calatorie: O forma de asigurare care ofera acoperire pentru diferite evenimente care ar putea sa apara in timpul unei calatorii precum problemele de sanatate, accidente, pierderea sau furarea bagajelor in timpul respectivei calatorii. Acest tip de asigurare poate fi util atat pentru calatoriile in interes de serviciu, cat si pentru cele de vacanta.

In concluzie, asigurarile sunt extrem de importante. In cazul unor evenimente neplacute, de diferite feluri, ele ne ajuta prin acoperirea costurilor daunelor produse, dar nu numai. Este impetuos necesar sa avem asigurari de sanatate, de viata, de locuinta, de calatorii sau orice alt tip de asigurare. Este important sa luam in calcul riscurile la care ne expunem in diferite situatii si sa alegem tipul potrivit de asigurare pentru acoperirea nevoilor. Unele aspecte de care trebuie sa tinem cont in alegerea unei asigurari sunt optiunile care exista pe piata, compararea acestora pentru a avea cele mai mari beneficii, situatia personala si nevoile, dar si intelegerea termenilor si conditiilor din contractul de asigurare. Fiind atenti la aceste aspecte, ne putem asigura de faptul ca facem alegerea corecta pentru nevoile noastre. 

Sursa foto: freepik.com